Oedeemtherapie


Oedeemtherapie – ook wel manuele lymfedrainage genoemd – is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is zodat het daar vandaan in de circulatie / bloedsomloop kan worden opgenomen.

Wat?

Een specialisatie binnen de fysiotherapie is oedeembehandeling, wat ook wel manuele lymfdrainage wordt genoemd. Oedeem is vocht dat zich bevindt rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, de lymfvaten en het ruggenmerg. Dit vocht heeft een belangrijke functie bij het uitwisselen van stoffen in het lichaam. Lymfdrainage is een natuurlijke functie van het lichaam om afvalstoffen af te voeren richting de lymfeknopen. Daar worden de afvalstoffen afgebroken om het lichaam te verlaten. Als gevolg van een ongeval, ziekte of stress kan de lymfdrainage verstoord worden. Er ontstaat dan overtollig vocht dat zich kan uiten als een opgezwollen arm of been. In dit geval kan de oedeemtherapeute het proces stimuleren.

Manuele Lymfdrainage is een zachte vorm van massage en is op het gehele lichaam toepasbaar.

Het heeft vier doelen:

  • de vochtdoorstroming in de lymfvaten stimuleren
  • eventuele stagnaties in de lymfvaten opheffen
  • de immuniteit (weerstand) verhogen
  • het hormonale stelsel optimaliseren

Waarom?

Indicaties voor manuele lymfdrainage:

  • opgezwollen arm of been als complicatie bij een operatie
  • vochtophoping in de buik- of halsregio
  • lipoedeem (vaak is dit een gecombineerd oedeem met veneus oedeem)
  • status na liposuctie
  • dystrofische klachten

Hoe?

Bij manuele lymfdrainage wordt ritmisch een zachte druk uitgeoefend op de lymfklieren en de lymfvaten. De stroomrichting van het lymfstelsel bepaalt de richting waarin gewerkt wordt. Dit is in de richting van de lymfknopen. Hierbij is het ritme van de zachte druk heel belangrijk. Dit ritme moet exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfvaten en in de haarvaatjes. Alleen dan kan al het overtollige lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

Meer weten? Neem contact op met:


Lizzy Post

Fysiotherapeut, Oedeemtherapie
Tel: 06-2543 3273
E-mail: lizzy@fysiomeer.nl