Medical taping concept


Spieren hebben niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen.

Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met medical taping, stimuleert dat het zelfherstellendvermogen van het lichaam.

Wat?

Medical Taping Concept is een tapemethode waarbij gebruik wordt gemaakt van rekbare tape. De speciale elastische, watervaste, en hypoallergenen tape is in Nederland door de ex-profvoetballer Alfred Nijhuis geïntroduceerd vanuit Azië. Doordat de tape 140% rekbaar is wordt het gewricht niet totaal geïmmobiliseerd, maar wordt de functie van het gewricht ondersteund en kan er dus sneller functioneel worden getraind. Hierdoor kan het herstelproces zo snel mogelijk verlopen.

Waarom?

Indicatiegebied:

  • Spierklachten; bijvoorbeeld zweepslag, nek/schouderklachten etc.
  • Gewrichtsklachten, ondersteunen van de gewrichtsfunctie; bijvoorbeeld runners knee, patella-femorale klachten, instabiele enkels et cetera.
  • Lymfoedeem
  • Bandproblemen; bijvoorbeeld verrekte kniebanden, kapselontsteking enzovoort
  • Littekens
  • Verharde blauwe plekken

Hoe?

Afhankelijk van de indicatie wordt de tape op 110%, 130% of 140% rek aangebracht. Om de spier te ontspannen of om vocht af te voeren, brengt de fysiotherapeut de tape onder de laagste spanning aan zodat de opperhuid wordt opgetild. Zo ontstaat er ruimte tussen de opperhuid en de 2e laag waarin de haarvaatjes en de lymfevaatjes liggen. Dit resulteert in een betere doorbloeding, waardoor de afvalstoffen beter worden afgevoerd en de voedingsstoffen sneller worden aangevoerd.

Tevens vermindert de druk op zenuwen, waardoor er minder pijngewaarwording is. Doordat de tape 24 uur per dag blijft zitten, wordt het genezingsproces continu gestimuleerd, en het herstel bevorderd. Moet een gewricht juist ondersteund worden en de eindstand geremd? Dan brengt de fysiotherapeut de tape onder grotere rek aan.

De tape is verkrijgbaar in de kleuren roze, blauw, oranje, zwart en huidskleur. U kunt ermee douchen en zwemmen. De tape blijft tussen de drie en zeven dagen zitten. U kunt de tape bij Fysiomeer aanschaffen of mogelijk op recept verkrijgen bij de apotheek.

Meer weten? Neem contact op met:


Dominique Hoogendoorn

Fysiotherapeut
Tel: 06-45255362
E-mail: dominique@fysiomeer.nl


Paul van Hal

Fysiotherapeut en Manueel therapeut
Tel: 06-3865 0320
E-mail: paul@fysiomeer.nl


Annika Zwanenburg

Fysiotherapeut en Manueel therapeut
Tel: 06-2521 3235
E-mail: annika@fysiomeer.nl