Hoofdpijn en Duizeligheid


Heeft u vaak last van hoofdpijn of duizeligheid? Misschien is dan de fysiotherapeut niet de eerste persoon waar u aan denkt om met uw klachten aan te kloppen. Toch kan de fysiotherapeut uitkomst bieden. Vaak hebben hoofdpijn en duizeligheid direct veel impact op het dagelijks leven. Hoofdpijn en duizeligheid komen samen voor, maar vaker zien we het los van elkaar.

Wat?

Hoofdpijn het komt veel voor, naar schatting hebben dagelijks 3,5 miljoen Nederlanders last van hoofdpijn. Maar met welke vorm van hoofdpijn kan je nu bij de fysiotherapeut terecht? Wij kunnen u helpen bij de volgende klachten:

  • Spanningshoofdpijn, dit is een vorm van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door spanning in de spieren rond de schedel en in de nek. Deze hoofdpijn zit vaak aan beide zijde van het hoofd, geeft een drukkende sensatie en neemt niet toe bij lichamelijke inspanning.
  • Cervicogene hoofdpijn, is een vorm van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een probleem in de nek. Deze hoofdpijn zit vaak aan één kant van het hoofd. Vaak bij bewegingen van de nek nemen de klachten toe. Ook kan het uitstralen naar de nek en schouders.

Duizeligheid komt bij 3 op de 1000 mensen voor. Hoe ouder we worden hoe vaker we last hebben van duizeligheid. Voor welke vormen kan je terecht bij de fysiotherapeut? Wij kunnen u helpen bij de volgende klachten:

  • Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD), bij deze vorm van duizeligheid heeft u last van draaiduizeligheid. U kunt het gevoel hebben dat de hele wereld om u heen draait. Dit wordt veroorzaakt door een probleem in uw evenwichtsorgaan.
  • Cervicogene duizeligheid, deze vorm van duizeligheid vind zijn oorsprong in de bewegelijkheid van de nek. Deze vorm uit zich vaker in een soort van licht gevoel in het hoofd, maar kan soms ook een lichte draaiende sensatie geven.

Waarom?

Waar richt de behandeling zich op?
Tijdens de behandeling richten wij ons op de bron van de klacht.

  • Bij cervicogene hoofpijn en/of duizeligheid zullen wij ons richten op de bewegelijkheid van de nek. De fysiotherapeut beschikt over verschillende technieken om dat doel te bereiken.
  • Bij spanningshoofdpijn licht de oorzaak vaak in de spieren rond de schedel en in de nek. In dit geval kijken we ook naar de bewegelijkheid van de nek en naar de totaal conditie van de spieren.
  • Bij BPPD is het probleem gelegen in het evenwichtsorgaan. De fysiotherapeut beschikt over specifieke onderzoeks en behandeltechnieken om dit probleem snel en effectief te verhelpen.

Daarbij kijken wij naar factoren in uw dagelijks leven die de klachten kunnen veroorzaken. Hier geven wij een persoonlijk en passend advies over.

Hoe?

Na het vraaggesprek en het lichamelijke onderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. De behandeling zal uit verschillende behandeltechnieken en strategieën bestaan. Omdat ieder persoon anders is, maken wij altijd een behandeling op maat.

Voor de bovengenoemde klachten heeft u geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. De behandeling wordt volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering van u zorgverzekering. De dekking van uw aanvullende verzekering bepaald het aantal behandelingen of het bedrag dat u vergoed krijgt. Dit gaat niet ten kosten van uw eigen risico.

Meer weten? Neem contact op met:


Annika Zwanenburg

Fysiotherapeut en Manueel therapeut
Tel: 06-2521 3235
E-mail: annika@fysiomeer.nl