Echografie
Met echografie kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit wil zeggen van pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten. Hierdoor zijn we bij Fysiomeer in staat diverse aandoeningen duidelijk in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen. Ook hielspoor of een aanwezige slijmbeursontsteking zijn op een echo zichtbaar.
Wat?
Echografie is een techniek die de echografist in staat stelt om spieren, pezen, kapsels, banden en cysten te visualiseren met behulp van reflecterende geluidsgolven. Het geluid is voor de mens vanwege de hoge frequentie niet hoorbaar. Een vergelijkbare techniek wordt toegepast bij het visualiseren van het ongeboren kind.
Fysiomeer beschikt over een uitermate geavanceerd echosysteem. Hieraan is een groot LCD scherm verbonden waardoor u zelf tijdens het onderzoek mee kunt kijken. Door echografisch onderzoek is het mogelijk de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort. Eventueel kunnen we u doorverwijzen naar de sportarts of specialist.
Waarom?
Echografie biedt, tegen lage kosten, een non-invasieve methode om diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. De fysioytherapeut ziet bij de patiënt onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI die slechts statische beelden opleveren. Tijdens een ultrasound-onderzoek kan de patiënt wanneer en bij welke beweging de klachten toe- of juist afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet.
Welke diagnoses kunnen gesteld worden?
- Ontstekingen
- Rupturen (scheuren), zoals een meniscus
- Vochtophopingen
- Dislocaties
- Cystes
- Laesies
Hoe?
Echografie werkt met het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven. Het is een medisch onderzoek dat veel informatie kan opleveren uw klacht. De geluidsgolven zijn niet hoorbaar of voelbaar voor mensen. Dit heet hoogfrequent of ultrageluid. Een echografie is ongevaarlijk en kan eindeloos worden herhaald. Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van uw klacht exact in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden ingezet.
Meer weten? Neem contact op met:
Paul van Hal
Fysiotherapeut en Manueeltherapeut
Tel: 06-3865 0320
E-mail: paul@fysiomeer.nl
Dominique Hoogendoorn
Fysiotherapeut
Tel: 06-45255362
E-mail: dominique@fysiomeer.nl